gevaarlijkgoed // 18 + 19 sept 2010

Gevaarlijk GOED is een nieuw kunstenfestival van en voor liefhebbers van alle kunstvormen uit heel Gelderland. Een weekend lang zijn op de festivallocaties in Nijmegen gevaarlijk goede kunstuitingen, verrassende optredens, vernieuwende workshops, masterclasses te zien: het talent spat ervan af!

Gevaarlijk GOED is bij de tijd! Er is speciale aandacht voor een kunststroming waar anno 2010 niemand meer om heen kan: de urban arts! Sinds de jaren ’60 ontwikkelde deze subcultuur pur sang - die zich vaak op straat beweegt - zich tot een buitengewoon energieke en intrigerende kunststroming met daarbinnen disciplines zoals street-art, hiphop, breakdance, streetwear en streetsports.

In Gelderland heeft Nijmegen de meest bruisende urban arts scene. De urban arts groeiden er door de jaren gestaag. Zo ontstond een vruchtbare voedingsbodem waarop vrijwel alle onderscheidbare disciplines van de urban arts tot bloei konden komen.

Gevaarlijk GOED toont de rijkdom van deze fascinerende subcultuur. Curator Roos Giethoorn van Subwalk heeft een speciaal programma samengesteld met spectaculaire muziek- en dansbattles, een expositie van straatkunst, streetsport demonstraties, een masterclass rap, een debat en cross-overs met de traditionele kunsten. Mis het niet!

Urban arts

Urban arts is een hedendaagse en veelzijdige kunststroming die niet te negeren valt en die zijn oorsprong heeft in de straatcultuur. Het is een cultuurvorm die veel jongeren aanspreekt en dicht bij hun beleving en interessesfeer staat.  De stroming ontwikkelde zich in de afgelopen 30 à 40 jaar op geheel eigen manier en veroverde daarmee een belangrijke plek binnen de kunstwereld. Ook binnen Gevaarlijk GOED, heeft deze kunststroming een ‘status aparte’.

GruwelijkHARD

Urban arts programmeur Roos Giethoorn van SUBWALK, stelde op verzoek van Gevaarlijk GOED een prikkelend programma samen, uit voordrachten van urban scouts. Met GruwelijkHARD krijgt de bezoeker een goed beeld van de veelzijdigheid die de urban cultuur vandaag de dag behelst. Roos concentreerde zich bij het samenstellen van het programma vooral op de vele verschillende straatculturen die Nijmegen rijk is.

DJ-ing, graffiti, breakdance en rapping & beatboxing vormen de basis van de traditionele hiphop- en urbancultuur en krijgen dan ook een belangrijke plek binnen het festival. Ze worden gekenmerkt door een rijke historie, actieve instelling en gaan hand in hand met vele andere disciplines.

Graffiti en street art zijn de meest zichtbare straatculturen doordat het zich, meestal ongevraagd, op straat begeeft. Onder street art valt alle op straat aangebrachte kunst die niet bij het klassieke graffiti beeld behoort. De meeste street art komt voor in de vorm van stickers, sjablonen en posters, maar ook zonder toestemming geplaatste beelden, schilderingen en installaties vallen hieronder. 

Streetwear is een kledingstijl met invloeden uit de skate, punk en hiphop cultuur waarbij het personaliseren een belangrijk aspect vormt. Vijf prominente personen uit de Nederlandse streetwear scene delen hun kennis en ervaringen tijdens het festival. Urban art gaat verder dan kunstvormen alleen. Voor menigeen is het ook een lifestyle. De D.I.Y. (do-it-yourself) mentaliteit van de urban cultuur komt ook terug in de straatmode.

Streetsport is een verzamelnaam van sporten die plaatsvinden in een stedelijke omgeving en die op creatieve wijze gebruikmaken van de bestaande obstakels binnen de stad. Wie kent de jongeren balancerend op een skateboard of bmx-fiets niet? Zij horen inmiddels bij het dagelijkse straatbeeld. Een nieuwere vorm van streetsport is free running. Hierbij is het de bedoeling om zo sierlijk mogelijk van punt A naar B te gaan, waarbij ook bewegingen zoals 360’s of flips worden gemaakt. Streetsports zijn nauw verbonden aan de urban stroming van kunst, muziek en mode en verdienen daardoor een plek binnen dit kunst&festival.

Al deze disciplines komen tijdens Gevaarlijk GOED tot uiting in een masterclass, een expositie, diverse demo’s, optredens, een artist talk en een debat. Speciale aandacht gaat uit naar cross-overs tussen urban arts en andere kunstdisciplines die vertegenwoordigd zijn op het festival.

Ga naar GruwelijkHARD voor het volledige urban arts programmaoverzicht!